Aitapensaat

Aitapensaat

syreeniaita
Syreeniaita sopii parhaiten isoon pihaan.

Leikattavaan aitaan sopivia lehtipensaita

Leikattavaan pensasaitaan istutetaan aitataimia 3-4 kpl metriä kohden.

Aitaorapihlaja: Piikikkäät orapihlajat tekevät pensasaidasta läpipääsemättömän. Ne sietävät erinomaisesti auringon paahdetta ja kuivuutta sekä leikkausta. Leikkaamattomana orapihlajat kasvavat 3-5 metriä korkeiksi.

Crataegus pensasaita
Piikikäs orapihlaja-aita pitää tunkeilijat loitolla.

Aroniat: Leiskuvan punainen tai oranssi ruskaväri. Aroniat ovat suhteellisen harvaoksaisia, jos niitä ei leikata säännöllisesti. Ne menestyvät aurinkoisilla tai puolivarjoisilla paikoilla hikevässä maassa. Korkeus noin 2 metriä.

Heisiangervo: Monenlaisilla kasvupaikoilla viihtyvä, nopeakasvuinen ja 2-3 metriä korkea pensas.

Isotuomipihlaja: Ilmastollisesti hyvin kestävä perinteinen laji viihtyy tavallisessa keskiravinteisessa puutarhamaassa auringossa ja puolivarjossa. Leikattuna se ei kuki eikä siemennä, jolloin se ei voi levitä luontoon. Vapaasti kasvavasta pensaasta tulee jopa 6 metriä korkea.

Euroopantuhkapensas (kalliotuhkapensas): Kestävä, himmeänvihreä, keskikorkea aitapensas, joka viihtyy tavallisessa puutarhamaassa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla.

 

aitakiiltotuhkapensas

Leikattua kiiltotuhkapensasta

Kiiltotuhkapensas: Kauniin kiiltävälehtinen, tiheä ja matalahko aitakasvi menestyy läpäisevässä mullassa ja aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Syksyllä pensas hehkuu punaisena.

Pihasyreeni: Hyvin kestävä isojen tonttien reunustaja. Pihasyreeni voi tulla jopa 4 metriä korkeaksi ja se tarvitsee suhteellisen paljon tilaa myös leveyssuunnassa. Se viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella tontilla tuoreessa maassa.

Puistosyreeni: Kuten em. pihasyreeni.

Sinikuusama: Varhain keväällä vihertyvä, hyvin varjoa sietävä lehtipensas. Sinikuusamasta tulee 150–200 cm korkea.

Siperianhernepensas: Perinteinen aitakasvi, joka voi kärsiä Etelä-Suomessa lehtiä rumentavasta härmästä. Härmäsieni iskee lehdistöön etenkin kuivina kesinä. Suosittelemme siperianhernepensasta hikeville maille ja Pohjois-Suomeen.

Taikinamarja: Erittäin tiheä, matala ja pienilehtinen aitakasvi, joka viihtyy sekä varjossa että auringossa. Taikinamarjaa voi leikata muotoon samalla tavoin kuin puksipuita, joita suositaan etelämpänä Euroopassa. Suomessa puksipuut ovat talvenarkoja.

Etsi lähin jälleenmyyjä