Kärhöjen istutus

Kärhöjen istutus

kärhön istutus

Kärhöjen istutus

Isokukkaiset jalokärhöt kuuluvat Patens-, Jackmanii- tai Lanuginosa-lajikeryhmään. Nämä paksujuuriset kasvit istutetaan syvään ja suojataan talveksi. Myös Texensis-ryhmän lyhtykärhöt ja Diversifolia-ryhmän tiukukärhöt istutetaan ja hoidetaan samalla tavalla. Muut  – pääasiassa pienikukkaiset – kärhöt istutetaan entiseen syvyyteen.

Kärhön taimen tulee olla 3–4 vuotta vanha, jotta sillä on riittävän vahva juuristo. Tällainen kookas astiataimi on kalliimpi kuin nuori pikkutaimi, mutta se kukkii jo istutuskesänä sekä juurtuu ja talvehtii varmemmin.

Runsaasti valoa ja vettä
Jalokärhöt vaativat menestyäkseen runsaasti valoa sekä tasaisen hikevän, runsasravinteisen, kalkitun ja salaojitetun kasvualustan. Kasvin tyvellä maan tulisi olla hiekkapitoista, mikä ehkäisee versotaudin leviämistä. Hiekan lisäys ja kasvualustan muotoilu loivaksi kummuksi varmistaa liian veden valumisen pois. Kärhöt eivät pidä kuivuudesta, mutteivät myöskään märkyydestä.

Jotta juuristo pysyy viileänä keskikesän helteissä, kärhöjen eteen istutetaan pieniä pensaita tai perennoja. Paksujuuriset kärhöt talvehtivat oikullisesti, ja toisinaan ne saattavat levätä kolmekin vuotta maan alla. Ne menestyvät pääsääntöisesti Etelä-Suomessa, mutta talvehtivat Pohjois-Suomessakin, kun taimet istutetaan jopa puolen metrin syvyyteen.

Istuta jalokärhöt syvään
Noin 60 senttiä syvän ja leveän istutuskuopan pohjalle voidaan laittaa kourallinen fosforilannoitetta ja ämpärillinen kompostoitua karjanlantaa. Täytteeksi tulee peruskalkittua ja -lannoitettua peltomultaa tai muuta kasvualusta-seosta. Taimi istutetaan niin syvään, että juuripaakun pinta tulee Etelä-Suomessa vähintään 10 cm, mieluummin 15–20 cm maanpinnan alle. Näin alimmat silmuparit jäävät kosteaan multaan ja kasvavat uusiksi versoiksi. Pintaan varsien ympärille laitetaan hiekkaa ehkäisemään lakastumistautia.

Taimi kannattaa leikata istutuksen jälkeen 30 sentin korkeudelta mullasta siten, että siihen jää 2–3 silmuparia. Näin kärhö haarautuu paremmin ja kasvattaa vahvan juuriston. Vaikka kasvi ei kuki ensimmäisenä kesänä leikkauksen takia, se talvehtii varmemmin ja kukkii tulevina vuosina sitäkin runsaammin. Jalokärhöjä kastellaan ja lannoitetaan runsaasti koko kasvukauden ajan, jotta ne jaksavat kasvattaa ensin paljon lehtimassaa ja sitten kukkia. Kärhöt varttuvat viikossa jopa puoli metriä nopeimman kasvun aikaan.

Syksyllä jalokärhöt leikataan noin 15 sentin korkeudelta. Leikkaus ajoittuu Etelä-Suomen oloissa lokakuuhun. Lisäksi kärhöt suojataan märkyydeltä ja pahimmilta pakkasilta. Taimen tyvelle kasataan multaa kummuksi niin, että pintavesi valuu pois. Lopuksi alueelle levitetään muovi tai tervapaperi, joka estää jään muodostumisen juurenkaulan päälle. Peitto poistetaan seuraavana keväänä, ennen kuin versot ehtivät kasvaa mullan pintaan.