Köynnöshortensia

Köynnöshortensia

Hydrangea petiolaris

Köynnöshortensia kukkii erittäin kauan ja viihtyy varjossakin.

Köynnöshortensia – Hydrangea anomala subsp. petiolaris (klätterhortensia)

Varjoisalla seinustalla syvässä mullassa viihtyvä köynnöshortensia tarttuu kiipimäjuurillaan tiukasti eri pintoihin ja kiipeää jopa 10 metrin korkeuteen. Sillä on jäykät varret. Kasvu on aluksi hidasta, ja kukintaa joutuu odottamaan vuosia, mutta kun kukinta lopulta alkaa se kestää viikkokausia. Köynnöshortensia menestyy erinomaisesti Etelä-Suomessa ja paleltuu vain erityisen kylminä talvina. Taimen voi istuttaa paitsi seinän viereen myös joka puolelta avoimeen pergolaan, paksurunkoisen puun tyvelle tai kallion kupeeseen, sillä se ei kaipaa talvisuojaa I–III-vyöhykkeillä. Sen sijaan pohjoisempana köynnöshortensian saa menestymään vain kasvattamalla sitä maanpeitekasvina, jolloin se saa luontaisen talvisuojan lumihangesta.

Korkeus: 5–10 metriä.
Lehdistö: pyöreähkö, kiiltävä, terve lehdistö puhkeaa vasta alkukesällä. Syysväristä tulee sateisenakin syksynä puhtaan vaaleankeltainen.
Kukinta: jopa 30 senttiä leveän valkoisen kukinnon keskellä sijaitsevat lähes tuoksuttomat tähtimäiset pikkukukat avautuvat heinäkuun alkupuolella.
Huomio kiinnittyy kuitenkin isoihin laitakukkiin.
Kasvupaikka: puolivarjo–varjo; maa tuore, runsasravinteinen ja hapan eli kalkitsematon.
Vyöhykkeet: I–III.
Taimiväli: 100 cm.
Leikkaus: Köynnöshortensiaa leikataan mahdollisimman harvoin ja vähän kerrallaan.

Etsi lähin jälleenmyyjä