Köynnösruusujen istutus

Köynnösruusujen istutus

köynnösruusun istutus
Köynnösruusun kasvualusta eristetään sokkelista, jotta mullan kosteus ei siirry rakenteisiin. Taimen versoja lyhennetään istutettaessa (punaiset osat).

Köynnösruusujen istutus

Köynnösruusujen taimet ovat joko paljasjuurisia tai astiataimia. Hyvin haarautuneita ja vahvoja astiataimia ei tarvitse leikata istutettaessa. Sen sijaan paljasjuurisen taimen vahvimmat versot lyhennetään noin 30 sentin korkeudelta mullan pinnasta, jotta kasvi haarautuu alhaalta saakka. Kuhunkin versoon tulisi jäädä 6–10 tervettä silmua. Heikot (ohuimmat) ja kuolleet versot poistetaan.

Taimet istutetaan niin syvään, että jalonnuskohta tulee 15-20 cm maanpinnan alle suojaan pahimmalta kylmyydeltä. Perusrunkoon varrennetun köynnösruusun jalonnuskohta näkyy juurten yläpuolella muhkurana.  Jos maanpäälliset versot paleltuvat kokonaan, maanalaisesta jalo-osasta voi kasvaa tilalle uudet varret. Myös juuriosasta eli perusrungosta kasvaa epätodennäköisemmin niukasti kukkivia villiversoja, kun istutus tehdään syvään.

Tukisäleikkö asetetaan vähintään 10 sentin päähän seinästä ja aluksi ruusun versot ohjataan ja sidotaan siihen kiinni.

Ruusujen talvisuojaus
Kylmänarimmat ruusut suojataan pakkaselta maan routaannuttua pinnasta, mutta ennen kuin maa jäätyy syvältä. Versot voidaan taivuttaa maahan havunoksien päälle, mihin ne peitetään vielä toisella havukerroksella, hiekan ja mullan seoksella tai erityisellä talvisuojaturpeella, joka ei ime vettä. Havun oksat keräävät lunta, mikä on kasvien luontainen talvisuoja. Vanhan köynnösruusun alaslaskeminen syksyllä on niin työlästä, että seinustalle kasvaneet versot peitetään mieluummin pakkaspeitteellä. Suojat poistetaan keväällä maan sulettua.