Köynnösten istutus

Köynnösten istutus

köynnöksen istutus
Köynnösten kostea kasvualusta eristetään sokkelista. Taimet istutetaan vinoon tukea vasten.

Köynnösten istutus

Monivuotiset köynnökset myydään astiataimina, joita istutetaan koko sulan maan ajan. Pääsääntöisesti köynnöksille varataan hikevä, runsasmultainen kasvualusta. Köynnöshortensiaa lukuun ottamatta köynnökset pitävät runsaasti kalkitusta mullasta, jonka pH on 6–6,5. Multakerroksen vahvuuden pitää olla vähintään 50 cm, helposti kuivuvalla seinustalla mieluummin 70 cm.

Istutussyvyys
Köynnökset istutetaan samaan syvyyteen, missä ne ovat taimistossa kasvaneet tai 1–2 cm syvempään. Talvenarat jalokärhöt ja köynnösruusut sen sijaan istutetaan noin 15 sentin syvyyteen – Pohjois-Suomessa vieläkin alemmas. Syvään istutettavien taimien tyven ympärille laitetaan hiekkaa kasvitautien torjumiseksi.

Taimivälit ja etäisyys seinästä
Sopiva köynnösten istutusväli on 1–2 metriä lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen. Seinän vieressä köynnökset sijoitetaan routaeristeiden ulkopuolelle tai vähintään 30 sentin, mutta mieluummin 50 sentin päähän sokkelista. Salaojaputki kiedotaan juurimattoon, jotta juuret eivät tuki putkea.

Istutus
Seinustalla köynnöksen taimi asetetaan vinoon seinää kohden ja niin syvään, että juuripaakun yläreunan päälle tulee multaa pari senttiä. Avomaalla taimen juuristopaakku jää suoraan. Kasvualusta tiivistetään käsin ja kastelemalla juurten ympärille. Juurenniskaa ei saa murtaa.

Istutusleikkaus
Niukasti haarautuneet köynnökset leikataan muutaman lehtisilmun yläpuolelta eli noin 30 sentin korkeudelta. Syksyllä istutetut taimet leikataan varhain seuraavana keväänä.

Katteet
Köynnöksille sopivat samanlaiset karkeatkin katteet kuin pensaille noin 7 sentin kerroksena.

Kastelu
Yhdelle taimelle annetaan kerralla vähintään 10 litraa vettä. Helteellä kastellaan 1–2 kertaa viikossa, kunnes taimi kasvaa kunnolla. Kasteltaessa maa kostuu koko juuriston syvyydeltä.

Tuenta
Myytävät tuet on tehty puusta, muovista tai metallista, ja ne asennetaan vähintään 10 cm irti seinästä. Galvanoidusta rautalangasta voi tehdä myös itse tukiverkon. Jäykkäoksaiset kiinanlaikkuköynnös, köynnöshortensia, -kuusamat ja -ruusut on syytä sitoa tukeen. Piippu- ja kelasköynnös, humala, kärhöt ja kilpikierrot kiertyvät tuen ympäri. Imukärhivilliviinillä on erityiset imukärhet, joilla se tarttuu mihin tahansa karkeaan pintaan. Säleikkövilliviiniltä ne puuttuvat, joten sekin sidotaan kehikkoon.