Kuunliljat

Kuunliljat

 

Hosta Francee

Kuunlilja 'Francee'. © Kuva Anja Weckman

Kuunliljat – Hosta (funkia)

Upeasta lehdistöstään tunnetut kuunliljat voivat parhaiten puolivarjossa ja varjossa, missä niiden lehdistö pysyy terveimpänä. Myöhään keväällä maasta nousevat lehdet muodostavat pyöreitä mättäitä, joita ei tarvitse jakaa vuosikymmeniin. Syyspakkaset muuttavat lehdet läpikuultavan keltaisiksi tai oranssisävyisiksi. Vaikka kuunliljat suosivat hikevää maata, ne sietävät yllättävän hyvin kuivuutta paksujen juurtensa ansiosta. Vaaleanvioletit tai valkoiset kukat sijaitsevat kukkaversoissa, jotka nousevat yleensä lehdistön yläpuolelle. Sinilehtisten kuunliljojen vahapinta voi rikkoutua roskaavien puiden, kuten tammien ja salavien, sekä räystäältä tippuvien isojen
pisaroiden alla. Vihreälehtiset kuunliljat kasvavat parhaiten synkässä
varjossa. Valko- ja keltalehtiset muodot kaipaavat enemmän valoa kuin sini- ja
vihreälehtiset kuunliljat, mutta niitäkään ei pidä istuttaa auringon
paahteeseen.

Korkeus: 20–80 cm lajikkeesta riippuen.
Kasvutapa: Kaikki kuunliljat muodostavat  selvärajaisia lehtimättäitä. Leviäminen on hillittyä.
Lehdet: Kaikilla lajikkeilla  ehyet (ei liuskoja). Lehdet ovat keltaiset, valko- tai keltakirjavat, sinertävät tai vihreät.
Kukinta: Heinä–elokuu. Kukat ovat violetit tai valkoiset.
Kasvupaikka: puolivarjo–varjo; kasvualusta tuore, runsasravinteinen ja humuspitoinen.
Taimiväli: massaistutuksissa pienet kuunliljat 25–30 cm, keskikokoiset 35–40 cm, isot 45–50 cm. Jos kuunliljat istutetaan vaikkapa mattomaisten perennojen joukkoon yksittäiskasveiksi, sijoita taimet niin harvaan että täysikokoisina kuunliljat  erottuvat selvästi toisistaan.

Etsi lähin jälleenmyyjä