Laikkuköynnös & minikiivi

Laikkuköynnös & minikiivi

Actinidia marjat

Actinidia kolomikta Annikki

Laikkuköynnökset – Actinidia (aktinidia)

Laikkuköynnökset ja minikiivi ovat läheistä sukua eksoottiselle kiiville (Actinidia deliciosa). Kiinanlaikkuköynnös (Actinidia kolomikta) tuottaa ison karviaisen kokoisia hedelmiä talon seinustalla, mutta minikiivi ’Issai’ (Actinidia arguta) tulee istuttaa kasvihuoneeseen. Yksikotinen minikiivi ’Issai’ talvehtii vain Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristossa. Se istutetaan kasvihuoneeseen tai isoon ruukkuun parvekkeelle, mistä se siirretään talveksi viileään. Hedelmät ovat samankaltaiset kuin kiinanlaikkuköynnöksellä.
Kiinanlaikkuköynnös on yleinen koristekasvi Etelä-Suomessa. Se on valko-puna-vihreälehtinen, 3–5 metriä korkea köynnös. Yleensä taimet ovat hedekasveja eli ”poikia”. Jotta hedelmiä muodostuisi, tarvitaan lisäksi hedelmiä tuottavia emikasveja, joita voi istuttaa 5–8 taimea yhtä hedekasvia kohden. Vaihtoehtoisesti voidaan istuttaa kotimaista Annikki-lajiketta, joka on yksikotinen eli hede- ja emikukat sijaitsevat samassa kasvissa. Se tuottaa hedelmiä yksinäänkin.

Käyttö: Vihreät, 1–2 senttiä pitkät hedelmät maistuvat kiiville tai karviaiselle. Ne kypsyvät syyskuun lopulla. Kypsä hedelmä on vihreä mutta pehmeä. Sen voi nauttia sellaisenaan.
Kasvupaikka: aurinko–puolivarjo; kasvualusta tuore, runsasravinteinen, läpäisevä.
Vyöhykkeet: I–III (IV–V). Kun kiinanlaikkuköynnöstä kasvatetaan maanpeittopensaan tavoin, se menestyy  lumen suojassa vyöhykkeillä IV–V.
Taimiväli: noin 100 cm.

Etsi lähin jälleenmyyjä