Mansikan istutus

Mansikan istutus

mansikan istutus

Mansikan taimia

Mansikan istutus

Mansikkamaa perustetaan tervetaimista ja alueelle, jossa ei ole kasvanut mansikkaa 4–5 vuoteen. Vanhassa kasvustossa piilee miltei aina kasvitauteja ja tuholaisia.

Istutusaika
Mansikan taimet istutetaan yleensä kesäkuun alussa tai elokuun lopulla. Astiataimia voi istuttaa keskikesälläkin.

Kasvupaikka
Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen, lämmin ja tuulensuojainen. Kasvuston pitää kuitenkin kuivua pian sateen jälkeen, joten loiva rinne sopii hyvin mansikalle. Multava hietamaa on ihanteellinen, kun taas savimaalla mansikka viihtyy vain, jos se istutetaan matalaan harjuun. Kasvualustan syvyys on noin 30 cm. Mansikka tarvitsee vähän ravinteita, jotta lehdistö ei kasva liiaksi kukinnan ja sadon kustannuksella. Peruslannoitukseen sopii yleensä vähätyppinen lannoite. Maan pH:n tulee olla 6–6,5.

mansikkakangas

Mansikat kannattaa istuttaa erityiseen mansikkakankaaseen tai -muoviin. Se pitää rikkakasvit loitolla ja mansikkasadon puhtaana.

Istutussyvyys
Oikea istutussyvyys on erityisen tärkeä mansikalla. Kasvupisteen, josta lehdet lähtevät, on jäätävä maanpinnalle. Liian syvälle joutunut taimi voi mädäntyä, liian ylös istutettu kasvi taas kuivahtaa ja juurtuu heikosti.

Taimiväli
Mansikan taimet istutetaan penkkiin, jossa on yksi tai kaksi taimiriviä. Penkki muotoillaan loivasti sivuille viettäväksi ja katetaan mansikkakankaalla tai mustalla mansikkamuovilla, johon tehdään aukot taimia varten. Keskimäärin puutarhamansikan taimet istutetaan 40 sentin välein, reheväkasvuiset lajikkeet 50 sentin välein. Riviväliksi tulee 80–120 cm. Pikkuisille kuukausimansikoille riittää 25–35 sentin taimiväli.

Katteet
Mansikkamaa katetaan tavallisesti mustalla muovilla tai kankaalla. Kate lämmittää maan ja pitää sen kosteana sekä estää rikkakasvien kasvun. Sato aikaistuu ja marjat pysyvät puhtaina. Jos muovikatetta ei käytetä, paljaan maan voi suojata mansikoiden kypsyessä oljilla tai sahanpurulla. Ruohosilppu sopii huonosti katteeksi, sille se voi kosteana homehduttaa mansikat.