Mesimarja & jalomaarain

Mesimarja & jalomaarain

Rubus arcticus

Rubus arcticus kukkii

Mesimarja – Rubus arcticus (åkerbär)

Mesimarja sekä jalomaarain sopivat maanpeittäjiksi monenlaisille maille. Ne voi istuttaa havupensaiden ja alppiruusujen liepeille tai puunhakkeella katettuun kohopenkkiin. Kaunis kukinta ja loistavan punainen ruskaväri tekevät niistä myös koristekasveja. Satoa tulee vähitellen heinäkuusta syksyyn. Mesimarjasta jalostetulla jalomaaraimella on isommat mutta miedommat marjat kuin mesimarjalla. Samassa kasvupaikassa saadaan hyvä sato ainakin 5–6 vuoden ajan. Joka kolmannen taimen tulee olla pölyttäjä. Sekä mesimarjasta että jalomaaraimesta viljellään pölyttäjälajikkeita ja runsassatoisempia marjovia lajikkeita.

Käyttö: Marjat poimitaan kantoineen ja syödään sellaisenaan tai niistä tehdään hilloa, mehua, likööriä tai viiniä. Kannat irtoavat helposti, kun marjat pakastetaan kokonaisina.
Kukinta: vaaleanpunaiset kukat alkukesällä.
Kasvupaikka: Mieluiten puolivarjoinen. Kasvualusta täysin rikkakasviton ja kosteutta pidättävä hiekka- tai turvemaa, joka voi olla yhtä hyvin hapan kuin runsaasti kalkittu (pH 3,2–6,4).
Hoito: Lannoita varovasti ja varmista että alusta on rikkakasviton.
Taimiväli: 30 cm mesimarjalla, 40–50 cm jalomaaraimella. Rivivälin tulee olla mesimarjalla noin 140 senttiä, jalomaaraimella 150–200 senttiä.

Jalomaaraimia
Vanhimmista suomalaisista lajikkeista ’Astra’ toimii satoisamman ’Aura’-jalomaaraimen pölyttäjänä. Myynnissä on myös lajikkeita ’Anna’, ’Beata’, ’Linda’ ja ’Sofia’.

Mesimarjoja
’Mespi’ sopii ’Pima’-mesimarjan pölyttäjäksi. ’Susanna’ on tiettävästi yhtä satoisa kuin jalomaarain ’Aura’.

Etsi lähin jälleenmyyjä