Pallokuusi

Pallokuusi

Picea abies globosa

’Ohlendorffii’-pallokuusen taimi.

Pallokuusi – Picea abies f. globosa (bollgran)

Luonnonvaraisen metsäkuusemme pieniä, hyvin tiheitä ja pallomaisiksi kehittyviä muotoja kutsutaan pallokuusiksi. Pensasmaiset kuuset kasvavat selvästi hitaammin kuin yksirunkoiset, puumaiset muodot. Lisäksi pikkuisten kuusilajikkeiden neulaset ja vuosikasvaimet ovat erittäin lyhyet. Kukkia ja käpyjä muodostuu vähän, jos lainkaan. Kuuset sietävät erinomaisesti varjoa ja viihtyvät hikevässä maassa, jonka ei tarvitse olla viljavaa eikä kalkittua. Taimet suojataan, jotta keväthallat eivät pääse vioittamaan tuoreita vuosikasvaimia.

Koko ja kasvutapa: Pallomaisia kuusia on useita lajikkeita kuten pyöreähkö ’Globosa’ ja hieman kartiomainen ’Ohlendorffii’, jotka tulevat Keski-Euroopassakin enintään 250 cm korkeiksi. ’Gregoryana’-pallokuusesta kasvaa enintään 60 cm korkea ja sen muoto vaihtelee tyynymäisestä pallomaiseen. ’Pygmaea’-pallokuusesta kehittyy vain metrin kokoinen pallo tai tylppä kartio.
Neulaset: Hyvin lyhyet, vihreät kuten metsäkuusella.
Kasvupaikka: Aurinko–varjo; kasvualusta tuore–kostea, keskiravinteinen. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua.
Vyöhykkeet: I–IV?

© Kuva Ella Räty

Etsi lähin jälleenmyyjä