Parsa

Parsa

Parsa - Asparagus officinalis

Tämä kevään herkku on erittäin vanha viljelykasvi ja yksi ravinnepitoisimmista kasviksista. Satona käytetään keväällä puhkeavat nuoret versot, jotka syödään keitettynä.

Kasvupaikan tulee olla lämmin ja suojaisa, maan multavaa ja kuohkeata. Kasvuvaiheessa taimet saavat rehevöityä, kasvustoa lannoitetaan ja rikkaruohot torjutaan. Syksyllä versot hävitetään. Jos tarkoituksena on viljellä valkoista parsaa, harjun kokoaminen aloitetaan istutusta seuraavana keväänä. Satoa aletaan korjata vasta, kun kasvi on voimistunut eli 3-5 vuoden kuluttua kylvöstä, mutta samasta juurakosta saakin satoa parikymmentä vuotta. Versot leikataan varovasti maan sisältä niin, ettei juurakko vahingoitu.

Satoa korjataan lämpimällä säällä joka toinen päivä.  Vihreä parsan versot korjataan 20-senttisinä. Valkoista parsaa viljellään harjuissa, vihreää tasamaalla. Valkoiset parsa ovat valmiita, kun versojen kärjet pilkistävät pintaan.

Satoiän jälkeenkin kasvi on kuitenkin koristeellinen pihassa.

Etsi lähin jälleenmyyjä