Raparperi

Raparperi

Raparperi – Rheum rhabarbarum

Raparperi on monivuotinen tatarkasvi, jonka maukkaat varret kuuluvat kevään ensimmäisiin herkkuihin kasvimaalla. Raparperi on yleensä hyvin satoisa ja varsia saa kerätä koko kesän. Raparperi on hyvin vaatimaton kasvupaikan suhteen ja satoisa. Sadoksi korjattavat lehtiruodit ovat maukkaimmillaan  alkukesästä. Raparperin lehtiruodit nykäistään irti kokonaisina kiertämällä käsin lehtiruotia. Leikatessa tyngät saattavat pilaantua ja houkutella paikalle tuholaisia.

Raparperi viihtyy hyvin muokatussa, hieman savipitoisessa maassa.

Satoisuus on saanut aikaan lukuisia herkullisia ideoita raparperin käyttöön. Yleisimmin  kevään ensimmäiset varret äätyvät piiraaseen. Raparperikiisseli, -sima ja -hilloke vaniljajäätelön kanssa ovat vastustamattomia herkkuja nekin.

Hyvin pitkään raparperia käytettiin ainoastaan lääkekasvina. Suomeen raparperi tuli 1700-luvulla.

 

Etsi lähin jälleenmyyjä