Ruotsinköynnöskuusama

Ruotsinköynnöskuusama

Lonicera periclymenum

Ruotsinköynnöskuusama kukkii keskikesällä.

Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
(vildkaprifol)

Lievästi mereisen ilmaston kasvina ruotsinköynnöskuusama menestyy
varmimmin Etelä-Suomen rannikolla, mutta maata myöten kasvaessaan se talvehtii pohjoisempanakin, missä paksu hanki suojaa kasvia kylmyydeltä. Ruotsinköynnöskuusamat ’Belgica’ ja ’Serotina’ näyttävät perusmuotoa koristeellisemmilta, sillä niiden kukat ovat selvästi moniväriset. Belgica-lajikkeen valkoinen kukka punertaa heikosti ulkopuolelta, kun taas ’Serotinalla’ on valkoinen, vanhetessaan kellastuva, ulkopinnalta vahvan liilanpunainen teriö.
Köynnöskuusamien kukat tuoksuvat voimakkaimmin illalla ja yöllä, jolloin niissä käy kiitäjäperhosia mettä imemässä. Vartensa kehikon ympärille kasvattavat köynnöskuusamat viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai kevyesti varjoisalla paikalla, jolloin kukinnasta tulee runsas ja niiden raikkaasti tuoksuvat kukat pääsevät oikeuksiinsa. Ne viihtyvät myös runsaassa valossa, jos juuristo on
varjossa ja maassa riittää kosteutta ja ravinteita koko kesäksi. Kasvualusta
kalkitaan huolellisesti. Kuusamia voi istuttaa myös maanpeittäjiksi rinteeseen
tai muurin päälle.

Korkeus: 2–4 metriä.
Kukinta: punertavan kermanvalkoiset kukat avautuvat heinäkuun puolivälissä.
Kasvupaikka: aurinko–puolivarjo; maa tuore, runsasravinteinen ja kalkittu.
Vyöhykkeet: I–III.
Taimiväli: 100 cm.
Leikkaus: vuosittain voi poistaa kuivuneita haaroja. Koko köynnös on helpointa nuorentaa leikkaamalla versot pois lähes maata myöten. Yli-ikäisen köynnöksen alaosa on yleensä lähes lehdetön.

© Kuva Ella Räty

Etsi lähin jällleenmyyjä