Saksankirveli

Saksankirveli - Myrrhis odorata

Saksankirveli on makea monivuotinen yrtti, jonka tuoksu ja maku muistuttaa anista.

Saksankirveli on kotoisin Etelä-Euroopasta, mutta se menestyy hyvin Suomessa. Saksankirveli viihtyy ravinteikkaassa, runsasmultaisessa ja tasaisen kosteassa maassa. Saksankirveli sopii sekä koriste- että hyötykasviksi. Se viihtyy parhaiten puolivarjoisella kasvupaikalla. Tämä monikäyttöinen kasvi sopii erinomaisesti kasvatettavaksi myös ruukuissa terasseilla ja parvekkeilla.

Satoa saksankirvelistä saa pitkin vuotta. Siitä voidaan käyttää mausteena lehtiä, juurta ja siemeniä. Lehdet sopivat vihannekseksi, ja varsinkin juuri on makea.Lehtisatoa voi korjata huhtikuulta marraskuulle. Ensimmäisenä vuotena lehtien keräämisessä kannattaa olla säästeliäs, jotta juuristo pääsee vahvistumaan. Toisesta vuodesta lähtien lehtiä voi kerätä 3 – 4 viikon välein. Lehtisato kannattaa kerätä ennen kasvin kukkimista, kun varret ovat vielä ohuita. Silloin ne on myös maukkaampia. Paksut varret on myös vaikeampi kuivata. Siemensatoa kerättäessä osa siemenistä jtetään korjaamatta.

Kerätyt lehdet ovat parhaimmillaan tuoreena. Kuivaaminen hävittää suurimman osan aromeista.

Saksankirveliä saattaa löytää myös villiintyneenä pihoilta ja puistoista Etelä-Suomessa.

Korkeus: n.1 metri
Kukinta: kermanvalkoiset sarjakukinnot.

Etsi lähin jälleenmyyjä