Vadelman istutus

Vadelman istutus

vadelmien istutus

Vadelman istutus

Puutarhavadelma tarvitsee lämpimän ja aurinkoisen paikan, jossa maa on runsasmultaista, tuoretta, kuohkeaa ja hyvin kalkittua (pH 6–6,5). Noin 25 cm korkea ja metrin leveä kohopenkki tai viettävä rinne on eduksi. Lähellä ei saa olla villivattuja, joissa on miltei aina viruksia. Muutoin uudet tervetaimetkin sairastuvat pian.

Taimet istutetaan riviin 40–60 sentin välein lajikkeen rehevyydestä riippuen. Riviväli saisi olla ainakin 2,5 metriä, jotta kukin taimi saa riittävästi valoa. Juurenniskan päälle tulee multaa noin 2 cm, jolloin silmut jäävät lähelle maanpintaa. Niitä varotaan erityisesti vioittamasta, kun multa tiivistetään juurten ympärille. Mustaan muoviin tai mansikkakankaaseen istutettaessa katteeseen tehdään taimelle noin 30 cm leveä aukko.

Vadelman paljasjuuriset taimet leikataan 15–20 sentin korkeudelta istutuksen yhteydessä. Jos istutetaan syksyllä, versot lyhennetään seuraavana keväänä.

Vadelman V-tuenta
Ammattiviljelmillä suositaan vadelman V-tuentaa.

Ns. pensasvadelmia ei tarvitse tukea, sillä ne haaroittuvat hyvin ja jäävät suhteellisen mataliksi. Tavallisten puutarhavadelmien versot taas täytyy tukea. Yleensä ne saavat kasvaa kahden rautalangan väliin. Jotta versot eivät kaadu sivusuunnassa, käytetään välitukia. V-tuennassa leikattu kasvusto jaetaan keväällä kahteen osaan, taivutetaan ja sidotaan sivuille lankoihin V- asentoon. Marjat on helppo poimia, kun uudet versot kasvavat rivin keskelle.

Vadelmien tuki
Vadelmarivi tuetaan kotipuutarhassa useimmiten kahden rautalangan väliin.

 

Marjoneet versot poistetaan maata myöten joka vuosi sadonkorjuun jälkeen tai mieluummin keväällä. Uusia versoja jätetään 10–15 kpl, V-tuennassa 15–20 kpl metrille. Versojen annetaan kasvaa noin 50 sentin levyiselle alalle, jotta rivivälit pysyvät riittävän ilmavina.