Viherherukka

Viherherukka

Ribes nigrum Vertti

Viherherukka – Ribes nigrum (gröna vinbär)

Viherherukat ovat mustaherukan muunnoksia. Kellanvihreät marjat maistuvat mustaherukalle, mutta marjat ovat selvästi makeampia ja aromiltaan miedompia. Linnut jättävät marjatertut yleensä rauhaan – ilmeisesti ne eivät erota vihreitä marjoja vihreistä lehdistä.

Käyttö: Makeat marjat soveltuvat erityisen hyvin tuoreena nautittaviksi, sillä jopa lapset pitävät niistä. Marjat sisältävät erittäin runsaasti C-vitamiinia, Venny-lajikkeella jopa 240 mg / 100 g. Lehdet antavat makua ja tuoksua teehen ja kylmiin juomiin sekä maustavat etikkasäilykkeitä aivan kuten tavallisen mustaherukan lehdet.
Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10–12 asteeseen.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, tuore, keski–runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 5,5–6,5).
Taimiväli: 200 cm, aidanteessa 100 cm.

’Vertti’ FinE
’Vertti’ on syntynyt ’Öjebyn’-mustaherukan itsepölytysjälkeläisenä MTT Piikkiön tutkimuslaitoksella. Se muistuttaa monilta ominaisuuksiltaan kantalajiketta, mutta keskikorkea pensas kasvaa hillitymmin ja siitä tulee rento-oksaisempi kuin ’Öjebyn’-mustaherukasta. Kohtalaisen runsas sato kypsyy melko myöhään. Marjat tulee poimia heti kypsyttyään, sillä ne varisevat herkästi. ’Vertti’ kestää karviaishärmää ja menestyy vyöhykkeillä I–V.

’Venny’
Uusi keskivarhainen ja pystyoksainen (ei lamoa!) viherherukka jalostettiin MTT Piikkiön tutkimuslaitoksella. Isojen marjojen ansiosta ’Venny’ tuottaa enemmän satoa kuin ’Vertti’ eivätkä sen marjat varise heti kypsyttyään. Marjat ovat makeat, mutta niissä on enemmän hedelmähappoa kuin muilla viherherukoilla, minkä vuoksi ne sopivat myös piirakoihin. C-vitamiinipitoisuus on erityisen suuri, jopa 240 mg / 100 g marjoja. Vyöhykkeet I–IV(V).

’Vilma’
Myös tämä uusi keskivarhainen, pystyoksainen viherherukka on peräisin MTT Piikkiön laitokselta. Marjojen sokeripitoisuus on suurin tässä mainituista kolmesta viherherukasta eivätkä marjat varise heti kypsyttyään. Suurten marjojen ansiosta myös ’Vilma’ tuottaa enemmän satoa kuin ’Vertti’. Vyöhykkeet I–IV(V).

Etsi lähin jälleenmyyjä